Обережно нітрати

На полицях супермаркетів, на ринках області  вабить око городина, вирощена в закритому грунті (парниках і теплицях) з використанням різних добрив і стимуляторів росту. Всім добре відома рекомендація медиків: овочі і фрукти треба ретельно мити. Але змити можна тільки зовнішній бруд, але не те, що містять «дари парників» всередині, зокрема нітрати.
       За зовнішніми ознаками розпізнати шкідливі овочі і фрукти неможливо. Для цього потрібно провести лабораторні дослідження. Контролю підлягає вся плодоовочева продукція, для якої встановлені допустимі рівні нітратів.
Лабораторний контроль овочів та фруктів  на наявність нітратів на ринках області здійснюють працівники державних лабораторій ветеринарно - санітарної експертизи на ринках.
Протягом 2015 року державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» було досліджень на вміст нітратів 274 проб овочів та фруктів, перевищення вмісту нітратів не виявлено.  В поточному році відібрано для лабораторних досліджень на вміст нітратів 26 проб овочів та фруктів, відхилень не виявлено.
Самі нітрати не токсичні. Але в надмірних кількостях в організмі людини вони перетворюються в нітрити, які сполучаються з амінокислотами. При цьому утворюються сильні отрути, які блокують засвоєння кисню кров'ю. Особливо небезпечне нітратне отруєння для дітей грудного віку. Нітрати у високих концентраціях порушують діяльність щитовидної залози, серця, центральної нервової системи. Останнім часом доведено канцерогенну дію нітратів, особливо при тривалому і систематичному надходженні їх в організм людини.
Ми радимо споживачам купувати продукти харчування лише в офіційній торгівельній мережі (ринки, магазини), де створені належні умови для реалізації продукції, адже це може гарантувати безпеку харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.
Тому, купуючи овочі і фрукти, вимагайте документи, які засвідчують їх якість. Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам насолодитися смаком ранніх овочів та фруктів  без шкоди для здоров’я.
Перед тим, як сказати смачного, пропонуємо вам детальніші поради щодо того, як поводити себе з ранніми овочами.
1.  Краще споживати сезонні овочі.
2. Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.
3. Не використовувати для приготування їжі для дітей розморожені овочі та фрукти, які до споживання довго витримувалися у розмороженому стані. При розморожуванні ці продукти легко уражаються мікроорганізмами, які викликають накопичення нітратів, і вони перетворюються на нітрити.
4. Перед споживанням не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті фрукти та овочі. Не використовуйте механічно пошкоджені плоди.
5. При використанні білоголової капусти для салатів, гарнірів або консервування слід знімати всі криючі листки, у столових буряків — зрізати верхню і нижню частини.
6. Овочі бажано вживати відвареними, оскільки вміст нітратів у них, порівняно із свіжими, менший. При відварюванні картоплі вміст нітратів зменшується на 75-80 відсотків, моркви — на 40-50.
7.   Овочі слід вибирати не дуже великі за розміром. Наприклад, найменше нітратів у дрібних коренеплодах буряка столового (до 100 г), тоді як у крупних різко зростає їх кількість.

 

 

НАВІГАЦІЯ